Moskovan kaupunginoikeus harkitsi 20. helmikuuta valitusta Simonovin käräjäoikeuden päätöksestä korvata poliitikko Alexei Navalnyn ehdollinen tuomio todelliseksi. Valitus hylättiin. Moskovan kaupunginoikeus päätti laskea jo puoleksi ja puoleksi kuukaudeksi, jonka Navalny vietti kotiarestissa loppuvuodesta 2014 – alkuvuodesta 2015. Hänen on viettävä kaksi ja puoli vuotta siirtokunnassa.

Niin usein annan viimeisen sanan! Ja nyt tapaamisemme päättyy, ja sitten – seuraava oikeudenkäynti ja siellä myös viimeinen sana. Luultavasti, jos joku haluaa julkaista viimeiset sanani, siitä tulee melko paksu kirja. Ja luulen, että tässä on jonkinlainen signaali, joka lähettää minulle kaiken tämän vallan yleensä ja ihanan palatsin omistajan Vladimir Putinin: ”No, kaikki näyttää oudolta, mutta me voimme, katsokaa. Me pystymme siihen.”

Hän on kuin jonglööri tai taikuri, hän pyörittää palloa ensin sormella, sitten sormella, sitten hänen päällään, ja hän sanoo, että voimme vääntää tätä oikeusjärjestelmää missä tahansa ruumiinosassa. Minne olet menossa meitä vastaan? Voimme tehdä mitä vain. Mutta rehellisesti sanottuna minusta näyttää siltä, että tämä on heidän bravadonsa … – näen, että se ei ole vain minä, vaan myös tavalliset ihmiset, jotka katsovat sitä – se tekee raskaan vaikutuksen heihin. Koska kaikki ajattelevat, että kyllä, ja jos törmään oikeusjärjestelmään, mitkä ovat mahdollisuuteni päästä sinne?

Viimeinen sana tarkoittaa kuitenkin, että sinun on sanottava viimeinen sana. En tiedä enää, mistä puhua. Jos haluat puhua Jumalasta ja pelastuksesta. Väännän pathosien kahvan niin sanotusti maksimiin. Tosiasia on, että olen uskovainen, mikä yleisesti ottaen toimii pikemminkin esimerkkinä korruptionvastaisen säätiön jatkuvasta pilkkaamisesta, koska enimmäkseen ihmiset ovat ateisteja, olin itse melko militantti. Mutta nyt olen uskovainen, ja se auttaa minua paljon toiminnassani, koska kaikki tulee paljon, paljon helpommaksi. Ajattelen vähemmän, vähemmän ongelmia elämässäni , koska on olemassa kirja, jossa yleensä on enemmän tai vähemmän selkeästi kirjoitettu, mitä tehdä jokaisessa tilanteessa. Tämän kirjan seuraaminen ei ole aina helppoa, mutta yritän. Kuten sanoin, minun on helpompi osallistua politiikkaan kuin monien muiden.

Eräs mies kirjoitti minulle äskettäin: ”Navalny, ja mitä kaikki kirjoittavat sinulle: ”Odota, älä luovuta, ole kärsivällinen, purista hampaitasi?” Sanoit haastattelussa uskovasi Jumalaan. Siinä sanotaan: ”Siunattuja ovat janoiset ja ahneet totuuksia, sillä ne ovat tyydytettäviä. No, se on hienoa sinulle, joten!” Ajattelin: ”Miten mies ymmärtää minua hyvin?” En ole kunnossa, mutta tämä käsky, jonka olen aina pitänyt enemmän tai vähemmän toimintaohjeena. Joten en todellakaan nauti paikasta, jossa olen, mutta en kadu palaamistani, mitä teen. Koska tein oikein. Päinvastoin, olen niin tyytyväinen tai jotain. Koska jollain vaikealla hetkellä tein kuten ohjeet edellytti, mutta käskyä ei petetty.

Ja tärkeintä. No, tietenkin, nykyihmisenä tämä koko käsky – ”siunattu, janoinen, totuudennälkäinen, koska ne ovat kylläisiä” – kuulostaa hyvin mahtipontiselta. Ihmisten, jotka sanovat niin, pitäisi olla hulluja. Hullut oudot ihmiset istuvat siellä hiukset sellissään ja yrittävät siksi piristää itseään jollakin, vaikka he ovat tietenkin yksinäisiä, sinkkuja, heitä ei tarvita. Se on kaikkein tärkeintä. Meidän voimamme, järjestelmä yrittää sanoa tällaisille ihmisille: ”Olet yksinäinen, olet yksinäinen.”

Ensin on tärkeää pelotella ja sitten näyttää, että olet yksin. Koska normaalit ihmiset noudattavat käskyä. Yksinäisyydessä on tärkeää. Se on erittäin tärkeä vallan tavoitteena. Erinomainen muuten, tässä tapauksessa, sanoi yksi upeista filosofeista nimeltä Polumna Lovegood. Muistatko, kun se oli Harry Potterissa? Ja puhuessaan Harry Potterin kanssa vaikeina aikana, hän sanoi hänelle: ”On tärkeää olla olematta yksin, koska tietenkin Voldemortin tilalla haluaisin sinun todella olevan yksinäinen.” Voldemort palatsissakin haluaa sen.