Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on ilmoittanut Israelille etukäteen ilmaiskujen valmistelusta Irania kannattavia militantteja kohteita vastaan Syyriassa.

Asiasta ilmoitettiin perjantaina 26. helmikuuta, uutistoimisto Axios kertoi viitaten lähteisiin.

Lehden mukaan ilmoitus saatiin torstaiaamuna Pentagonin ja Israelin puolustusministeriön edustajien välisissä neuvotteluissa. Erään vanhemman israelilaisen lähteen mukaan tämä oli normaali menettely aikana, jolloin Yhdysvaltain sotilasoperaatio voi vaikuttaa Israeliin tai päinvastoin.

Isku Iranin kohteisiin Syyriassa tapahtui viikkoja sen jälkeen, kun Erbilin tukikohtaan oli iskety ohjusiskulla, jossa kuoli siviiliurakoitsija ja haavoitettiin kuutta muuta, mukaan lukien amerikkalaista huoltomiestä.

Usa on viivyttänyt kostotoimia – koordinoidakseen niitä hallituksen ja Irakin hallituksen kanssa.

”Iranilaiset eivät ymmärtäneet, että Biden ei ole Obama, ja että jos he jatkavat tällä virhelaskennan tiellä, he lopulta kärsivät”, lähde sanoi.

Aiemmin kerrottiin, että ilmaisku tuhosi useita esineitä rajatarkastusasemalla, jota useat Iranilaismyönteisten militanttien ryhmät käyttivät. Ainakin 17 ihmistä on saanut surmansa Yhdysvaltain operaatiossa Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan.

Pentagonin johtaja Lloyd Austin puolestaan sanoi, että YHDYSVALLAT iski keskittyen Irakin puolelta saatuun tiedustelutietoon. Hänen mukaansa tuhotut kohteet olivat amerikkalaisten sotilastukikoksiin hyytyneiden militanttien käytössä.