Tuomari Vera Akimova tuomitsi poliitikko Alexei Navalnylle 850 000 ruplan sakot kunnianloukkausjutussa toisen maailmansodan veteraania Ignat Artemenkoa vastaan Moskovan Babushkinin tuomioistuimessa pidetyssä ulostulokuulustelussa. Oikeus totesi herra Navalnyn syylliseksi. Syyttäjä vaati 950 000 ruplan sakkoa.

Tuomarin mukaan Artemenkoa ei ollut tuomittu maanpetoksesta ja vakoilusta. Yhtenä syyllisyyden todisteena hän mainitsi syyttäjän todistajana toimineen Albina Glotovan kielitutkimuksen. ”Tutkimukset ovat osoittaneet, että navalnyn kommentissa on tosiasioita todellisuudesta”, hän sanoi. On huomattava, että Glotova sanoi oikeusistunnon aikana, että Alexei Navalny RT-videon osallistujista perustuslakiin tehtyjen muutosten tueksi sisälsi vain arviointituomioita. Kielitieteilijä Alexei Baranovin tutkimus, joka tehtiin Aleksey Navalnyn asianajajien pyynnöstä, on ”kriittinen”, koska hänen todistuksensa on ”ristiriitainen”.

Aleksei Navalnyn toiminta ”oli tahallista ja määrätietoista”, Akimova sanoi. Syyllisyyden osoitteeksi hän viittasi myös veteraanin, hänen pojanpoikansa Igor Kolesnikovin, sairaanhoitaja Zinat Tomurovan, naapurin Galina Margulisin, ambulanssilääkäri Alexei Lukinin jne.

Rikos kunnianloukkausasia avattiin 15.6.2020. Syynä oli Alexei Navalnyn lausunto kesäkuun 2. Rt-videoon osallistui muun muassa veteraani Ignat Artemenko. Navalny kaikki tähän videoon osallistuneet, nimeltään ”petturit” ja ”huligaanien myyminen”.

Oikeuskäsittelyä kolme päivää, ensimmäinen istunto pidettiin 5. helmikuuta. Keskustelun aikana Alexei Navalny sanoi, että hänen sanojaan veteraanista ei voida pitää panetteluna, koska panettelu on väärä tosiasia tietystä henkilöstä, mutta hänen kommenteissaan olivat tuomiot, eivät tosiasiat. Syyttäjä Ekaterina Frolova totesi, että Alexey Navalny ei todistanut, että videon osallistujat ottivat rahaa ampumisesta.

Aiemmin tänään 20. Oikeus hylkäsi valituksen, mutta päätti, että kotiarestin määräaika 2014–2015 on varattava. Kun otetaan huomioon annettu tuomio, Aleksei Navalny viettää kaksi ja puoli vuotta siirtokunnassa. Opposition puolustajan puolustus aikoo hakea muutosta oikeuden päätökseen.