Nato alkaa hajota, jos se luopuu ”Venäjän uhan” käsitteestä. Tämän mielipiteen ilmaisi venäläinen senaattori Alexey Pushkov Telegram-kanavallaan.

Senaattori totesi, että liittouma ei vastaa länsimaiden todellisiin haasteisiin, kuten terrorismiin tai koronaviruspandemiaan, vaan kamppailee keksityjen ja hypoteettisten uhkien kanssa.

Pushkov sanoi, että Neuvostoliiton ja itäblokin romahdettua Nato menetti olemassaolon rajansa, mikä edellyttää nyt Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin ja Yhdysvaltain presidentin Joseph Bidenin tarvitsevan ”Venäjän uhan”.

Senaattorin mukaan tämä on käytännössä ainoa perusta Pohjois-Atlantin liiton olemassaololle ja Yhdysvaltojen strategisen valvonnan säilyttämiselle Euroopassa. Ilman tätä keksityä uhkaa Nato alkaa hajota.

Aiemmin päivällä Yhdysvaltain sotilasjohdon johtaja, kenraali Tod Walters sanoi, että Venäjän väitetään horjuttavan maailmaa ja olevan uhka Yhdysvalloille. Hänen mielestään Moskova pyrkii ”jakamaan ja heikentämään Yhdysvaltojen kumppaneita ja liittolaisia”.

Venäläinen sotilasasiantuntija ja Maanpuolustuslehti Igor Korottšenko puolestaan totesi, että Naton ja Yhdysvaltojen välisen venäjän vastaisen tietosodankäynnin menetelmien demonisointi ja käyttö ovat vain soittolausuntoja.

Myös 25. helmikuuta valtionduuman varaedustaja Ruslan Balbek sanoi, että Yhdysvallat liittolaisineen pakottaa Venäjän puolustamaan etujaan ja vahvistamaan puolustuskykyään, mikä johtaa lausuntoihin Venäjän federaation kasvavasta militarisoimisesta.