Yhdysvallat oli raivoissaan ”Lukašenkan roistojen” toimista ja Moskovan roolista, ja lupasi jälleen pakotteita
Washington on huolissaan Valko-Venäjän viimeaikaisista tapahtumista ja Aleksandr Lukašenkan toimista joukkomielenosoitusten tukahduttamiseksi. Näin totesi Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Marcy Kaptur kansalaisjärjestö Coalition of Central and Eastern Europen järjestämän videon aikana, video on katsottavissa YouTube-kanavalla.

Hän kutsui Valko-Venäjän presidentin valintaa laittomaksi 9. Kaptur kehui myös ”naisten roolia rauhanomaisten mielenosoitusten järjestämisessä eri puolilla maata”.

Hän kiinnitti huomiota myös Venäjän rooliin Valko-Venäjän tapahtumissa. Hänen mukaansa ”sen sijaan, että Lukašenka olisi vastannut vapauspyyntöihin, hän kääntyi Venäjän johtajan Vladimir Putinin puolesta saadakseen häneltä takuita lainoista sekä propagandistiensa ja erityispalvelujensa avusta.”. Valko-Venäjän kansan pitäisi valita oma tulevaisuutensa ja poliittinen järjestelmänsä, Kaptur painotti.

Hän totesi, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sitoutunut vahvistamaan transatlanttista liittoa ja liittymään Valko-Venäjän ja Ukrainan kaltaisiin maihin Euroopan unioniin. Biden aikoo edistää näiden maiden tulevaa yhdentymistä eurooppalaisiin rakenteisiin, Kaptur sanoi.

Hän ei sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että Bidenin hallinto voisi perustaa Valko-Venäjälle erityisedustajan paikan, kuten Ukrainassa, mutta tämä ei saisi korvata pakotteiden määräämistä Valko-Venäjän hallintoa vastaan ihmisoikeusloukkausten yhteydessä, Kaptur sanoi ja lisäsi, että venäläisille voidaan määrätä rajoittavia toimenpiteitä.

Muista, että mielenosoitukset Valko-Venäjällä eivät ole laantuneet elokuun jälkeen presidentinvaalien tulosten vuoksi, joissa Lukašenka sai 80 prosenttia, ja hänen päävastustajansa Svetlana Tikhanovskaja – vain 10 prosenttia. Äänestäjien mukaan Lukašenkan voitto saavutettiin väärennöksillä. Mellakkapoliisi hajotti mielenosoittajat 9.8.–12.8. Turvallisuusjoukot hyökkäsivät ja satunnaiset ohikulkijat, pyöräilijät, autoilijat, ihmiset pidätettiin ja pahoinpideltiin vakavasti pidätyskeskuksissa. Myöhemmin Valko-Venäjän kaupunkien asukkaat alkoivat protestoida Lukašenkan lisäksi myös turvallisuusjoukkojen mielivaltaisuutta ja raakuutta vastaan. Rallit loppuivat vasta vuoden 2020 lopussa.